Başarılı Bir İş Görüşmesi İçin 10 İpucu
Önemli Bir iş görüşmesi öncesi stres mi yaşıyorsunuz? İşte sizi rahatlacak 10 altın ipucu.Şimdi yanınıza Bir bardak meyve suyu alın ve bu yazıyı bir çırpıda okuyun.Sonuçta bu iş görüşmesi için kendinizi çok daha donanımlı hissedeceksiniz.
- Görüşmeye Gideceğiniz Firmayı araştırın
- İş Görüşmesi Öncesi Zihin Pratiği Yapın
- Kıyafet ve Kişisel Bakımınızı Kontrol Edin
- Tam Zamanında Orada Olun
- Soruları İyi Anlayın
- Cevaplar net,kısa ve doyurucu olmalı
- Kendinizden bahsetmekten korkmayın
- Dürüst Olun
- Siz de Soru Sorun !
- İşe Olan İnancınızı İşveren’e Hissettirin
1-Görüşmeye Gideceğiniz Firmayı araştırın
Bir işe başvuruyorsanız,o işi istiyorsunuz demektir! O halde iş Görüşmesi öncesi ödevinizi iyi yapın.Başvuruda bulunduğunuz firmayı araştırın.Firmayı tanıyan kişilerden ve internetten çok hızlı bir araştırma yapmak artık çok kolay.Firmanın ne yapmakta olduğunu ve kısa tarihini detaylı bilmeniz görüşmede size tahmin edeceğinizden çok daha fazla avantaj sağlayacaktır.Sorulan soruları daha rahat cevaplayabilecek ve yanlış yapma riskinz azalacaktır.Böylece iş görüşmesinde işverenin, firmamız hakkında bilginiz var mı sorusu karşısında sıkıntı yaşamazsınız .
2-İş Görüşmesi Öncesi Zihin Pratiği Yapın
Size sorulabilecek olası soruları oluşturup,cevaplarınızı hazırlayın.Bu maça çıkmadan , maçı zihinde oynamaya benzer.Eğer cevabında zorlanabileceğiniz sorular varsa,araştırarak cevapları oluşturabilirsiniz.Cv’nizle ilgili ,referanslarınızla ilgili sorulacak sorular olduğunu unutmayın.Görüşmedeki kısa süre içinde karşı tarafa kendiniz hakkında çok şey anlatabilmenin en başarılı yollarından biri kuracağınız cümlelerinizdeki doluluktur.Cümlelerinizi doldurun!
3- Kıyafet ve Kişisel Bakımınızı Kontrol Edin
Bir resim 1000 kelimeye bedeldir.Mülakatı gerçekleştirecek yetkili önce sizin resminizi çeker ve zihnine yerleştirir.Ortalama bir iş görüşmesinin gerektireceği tarzda giyinmeyen bir aday daha ilk saniyede aslında işi kaçırmıştır.Tarzınız ortalamanın altında veya üstünde olamalıdır.Unutmayın ki Aşırı bir mini etek ve ağır bir parfüm kokusu çekicilik değil iticilik yaratır.Aynı paralelde temel makyaj gerekliliklerini yerine getirmemiş bir adayda kalibre altı olarak değerlendirilecektir.
4-Tam Zamanında Orada Olun
Görüşmeye gideceğiniz firmayı önceden araştırdığınız için firmanın adresini ve nasıl gidileceğini bilmelisiniz.Tam zamanında firmada olun,ne erken , ne de geç.Aslında görüşmeden makul bir süre önce firmanın bulunduğu adrese gidip ,etrafta biraz zaman geçirdikten sonra içeri girmek en doğru olandır.Büyükşehirlerdeki trafik gibi unsurların görüşme zamanlamanızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin.Unutmayın ki mülakat yetkilisi de en az sizin kadar yoğundur ve sıkı bir randevu listesi vardır.
5-Soruları İyi Anlayın
İş Görüşmesi ,adayda belirli bir gerginlik ve stres yaratabilir.Bunun gayet normal olduğunu bilerek kendinize telkinde bulunun. Bu stresli durumunuzun görüşme kalitesini etkilemesine izin vermeyin.Bu işi istiyorsunuz ve bunun için size sorulan soruları iyi anlamalısınız.Çoğu zaman adaylar karşı taraftan gelen soruyu tam anlamadan, kendi anlatmak istedikleri konulara girerler.Bunu yapmayın.Profosyonel bir Mülakatçı soruyu anlamadığınzı ve ne yapmaya çalıştığınızı çok kolay anlayacaktır.
6-Cevaplar net,kısa ve doyurucu olmalı
Önceden hazırladığınız cümleleri kullanabilirsiniz ama her zaman karşı tarafı tatmin edici cevaplar verdiğinizden emin olun.İşveren ,ne demek istediğinizi düşünmek zorunda kalmamalı.Bir takım süslü kelimelerle konuşma içeriğini ağırlaştırmamalısınız.Cümleleriniz net,sade ve soruya cevap odaklı olmalıdır.Diksiyon ve mimiklerinizin de anlatmak istediklerinizi onayladığından emin olun.
7-Kendinizden bahsetmekten korkmayın
Günümüzde çoğu iş görüşmesinde adaylara kişisel başarıları,başarısızlıkları ve özel hayatına yönelik sorular sorulmaktadır.Firma yetkilisi sizi tanımak için boş zamanlarınızı naıl geçirdiğinizi öğrenmek ister ve bu konuyu da biraz açmaya çalışır.Maalesef bazı adaylar konuyu aşırı derecede kişisel içeriğe çekmekteler.Bazı adaylar ise bu soruları geçiştirmeye çalışırlar. Eğer siz konuyu kapatmaya çalışırsanız yetkili bundan rahatsız olacaktır.Kişisel özelliklerinizi ve İş tecrübelerinizi anlatırken herşeyi ben yaptım,çok çalıştım gibi cümleler dikkatle kullanılması gereken kelimelerdir.Bunları aşırı derecede kullanmak istediğinizin dışında bir görüntü oluşturabilir.
8- Dürüst Olun
Size sorulan tüm sorulara dürüst cevap vermelisiniz.Cevabı hakkında Fikir sahibi olmadığınız bir soruda bilgim yok demekten çekinmeyin.Bu ,size yanıltıcı bir cevaptan çok daha fazla puan getirecektir.Unutmayın ki ,vereceğiniz yanıltıcı bir bilgi işe başlasanız dahi sizi iş dışına itebilir.Örneğin ehliyetiniz var ama aktif sürücü değilseniz,bunu ifade etmekten çekinmeyin.Olmayan bir şeyi gerçekmiş gibi göstermek bir adayın kesinlikle yapmaması gerekenler listesindedir.İşten çıkmasaydım ,Maaşım 3 ay sonra zamlanacaktı veya çok iş talebi alıyorum cümleleri dürüstlük erozyonu oluşturur.Çünkü adaylar bu tür cümleleri çok kullanıyorlar.
9-Siz de Soru Sorun !
Soruları firma yetkilisi sormalı , ama görüşme tek yanlı iletişimle yürümemeli.Siz de merak ettiklerinizi mutlaka sorun.Tek değil ,çift yönlü bir diyalog , iş görüşmelerinin daha verimli ve canlı geçmesini sağlar.Üzerinde konuşulan işin detayları ,Çalışma saatleri,sosyal haklar gibi konularda soracağınız detay sorular ,bu işi ne kadar istediğinizin kanıtı olarak işvereni etkileyebilir.
10-İşe Olan İnancınızı İşveren’e Hissettirin
Tüm görüşme boyunca istekliliğinizi, ilginizi ve pozitif heyecanınızı koruyun.Mülakatın canlılığını yitirmesine izin vermeyin.Bu işi istediğinizi , karşı tarafa hissettirmekten korkmayın.İşveren azimli çalışacak personel arayışı içindedir ve kendisine ilgi duyana mutlaka ilgi duyar.
Sonuç;
Küçük bir ön hazırlık yapmakta her zaman fayda vardır ama her zaman kendiniz gibi olun ve bu işi iyi yapacağınızı işverene inandırın.İş görüşmesi ,içinde bulunmak istediğiniz şirketi daha yakından tanıyabileceğiniz, aynı zamanda işverenin de sizi tanıdığı bir toplantı aslında.Onu bir yarış pistine çevirmenin hiç anlamı yok.
Bir Cevap Yazın